Hvis du har tålmodigheden, kan vi i Hvidebæk hundeforening lære dig at kommunikere med din hund.
Hundens udviklingsfaser
Hvalpen flytter ind, når den er 8-10 uger gammel, venter der en masse udvikling og faser den skal igennem, før du står med den “færdige hund”. Som hundeejer kan det være godt at vide, hvad der er i vente.
8-12 uger: Socialiseringsfasen Hvalpen skal lære livet at kende med alt hvad der dertil hører af miljøtræning og møde med andre mennesker og hunde. Derfor er det vigtigt at du ikke afskærmer din hvalp fra verden og andre mennesker. Jo mere den får lov til at møde på en tryg måde, jo bedre bliver den til at håndtere livet fremadrettet.
13-16 uger: Rangorden/dominansfasen Hvalpen vil nu prøve grænser mere af, og begynder at være mere påvirket af hormoner. Hvalpen forsøger at finde sin plads i flokken, og derfor skal du i denne fase udvise gode lederegenskaber og guide din hvalp til hvad der er rigtigt og forkert. Måske lægger den mere op til kamp om tingene, og her er det vigtigt at løse det uden konflikt, men i stedet aflede og belønne for den gode adfærd.
4-6 måneder: Hvalpen skifter tænder Nogle hunde skifter meget hurtigt og man lægger næsten ikke mærke til det. Andre hunde er længere tid om det, og det kan medføre, at hunden pludselig begynder at bide i ting, som den aldrig har bidt i før, fordi tænderne klør. Giv hunden en masse godt at tygge i som legetøj, tyggeben og gulerødder. Du kan også vride et viskestykke eller stykke stof op og lægge det i fryseren. Nogle hunde får dulmet kløen lidt på denne måde.
5-7. måned: Flokdannelse Denne fase er rolig, hvorfor din hvalp er mere fokuseret og træning bliver nemmere. Derfor er det godt at træne i denne fase, som også vil styrke båndet mellem jer. Men din hund er stadig en hvalp, så der er grænser for, hvor meget en hvalpehjerne kan klare af gangen.
7-10 måned: Pubertetsfasen/Teenage-fasen Dette er den første rigtige kønsmodningsfase hos din hund, og er også den fysiske kønsmodning. Din hund kan fra den ene dag til den anden ændre sig fra at være den sødeste, roligste hund til en møghund. Men bare rolig, den er bare blevet teenager med alt hvad der hører til at selektiv hørelse, konflikter og hormoner. Tæver kommer i deres første løbetid og kan være meget påvirket af det, og hanhundene begynder at lette ben i denne periode, og kan udvise mere aggressivitet i denne periode, og begge køn kan blive mere territoriale. I denne fase er der mange hunde der bliver omplaceret, da teenagehunde er en stor mundfuld. Men med tålmodighed og kærlighed, kan man nå langt – og så skal man huske, at det er en fase, og der kommer en god hund ud på den anden side.
10-17 måneder: Dressurperioden Efter den første kønsmodningsfase kommer der ro på nogle måneder. Nu er din hund næsten fysisk udviklet og i denne periode er den meget modtagelig for indlæring.
17-22 måneder: Psykisk kønsmodning Igen kan du her opleve at din hund går fra at være verdens bedste hund til en møghund. For nu skal den igennem endnu en kønsmodning – denne gang den psykiske. hundens udviklingsfaserLigesom i teenagefasen bliver der afprøvet grænser, og hvis man ikke har fået basale ting på plads tidligere, bliver dette virkelig en prøvelse. For siden den var teenager, er din hund også blevet mere voksen og har måske fået mere selvtillid. Så når et “Nej” før i tiden var nok, vil nogle hunde tolke “Nej” som et oplæg til diskussion og kamp. Det vigtigste i denne fase er igen tålmodighed og at stå fast uden at starte en konflikt. Igen er det godt at aflede fra uønsket adfærd og belønne den gode adfærd – og huske på, at det blot er en fase og at din hund er god inderst inde.
2 år: Den gode hund Med god grund kan I fejre 2 års fødselsdagen, for nu har din hund været igennem alle de faser, som den skal – og du har nu en rolig og afbalanceret hund, hvis du har gjort arbejdet godt. Nu er din hund voksen, og I får forhåbentlig mange gode år sammen.